Siirry pääsisältöön

Tieto lisää tuskaa - miten koiranomistaja oppii

😌Tämän elokuisen ensimmäisen päivän illan vietin jälleen Kissa- ja Koirakoulu Heiluva Hännän luennolla. Olen jo monesti tainnut mainita, että olen ko. koirakoulun ahkera käyttäjä. 

Tänään olin kuuntelemassa toista, ellen peräti kolmatta kertaa, Miira Hellsteninin luentoa "Miten eläin oppii". Siinä kolmen tunnin aikana ehti monia ajatuksia päässä käymään. 

Ensinnäkin, tieto tuntuu lisäävän tuskaa. Kun oppii enemmän, huomaa omat virheensä, huomaa miten vähän sitä oikeastaan tietääkään ja huomaa, että opittavaa on aina vaan lisää. Tähänhän jo viittasin aiemmassa postauksessani Shu-Ha-Ri.

Toiseksi, aloin siinä luentoa kuunnellessani tulla enemmän ja enemmän vihaiseksi itselleni. Miksi en ole toiminut johdonmukaisesti? Miksi en mieti koirieni kokonaisvaltaista hyvinvointia? Miksi en suunnittele paremmin? 

Kolmanneksi, valoa tunnelinpäässä. On ok tehdä virheitä. Virheet ovat ystäviämme. Virheet ovat oppimista varten - niistä saa oivalluksia. 

Oivalluksia sain kyllä ihan luennon aikanakin. Onneksi minulla oli "koiruuksien bujo" mukana luennolla. Kyllä - olen tehnyt koirille oman bujon. Aloitin sen aikanaan Sakkolle, nyt vain sujuvasti lisäsin siihen Rapsuun liittyviä asioita ja aloin tehdä siitä enemmän treenikalenterin muotoista kokonaisuutta. Luennon aikana sain tehtyä samantien päivityksiä suunnitelmiini. (Kas, suunnittelenhan minä.)

Kotiin kun pääsin sanoin Isännälle, että on ihan ok olla käyttämättä EI sanaa ja käyttää sitä jo käytössä olevaa äännähdystä, joka ei merkitse ihmisille mitään, mutta koirat oppivat lopettamaan jonkun epätoivotun asian tekemisen. Eikä se korvaa jo opetettuja/opeteltavia "Jätä" ja "Irti" komentoja. Hieno vertaus luennolta: oppisitko itse ajamaan autoa, jos opettaja vieressä vain hokisi EI sanaa? Koiralle pitää kouluttaa toivottuja toimintatapoja, mutta on hyvä olla keino, jolla keskeyttää ei-toivottu toiminta. 

Koulutusmateriaalissa oli monia linkkejä. Tämä tähän valitsemani on melko varmasti myös Koiran elekieli -luennon materiaaleissa, mutta ehdottomasti kannatti vilkaista tämänkin luennon jälkeen. Kieltämättä tekee mieli mennä Koiran elekieli luennollekin uudestaan, koska koiran eleiden lukutaito varmasti auttaisi minua vielä paremmin toimimaan näiden kahden erilaisen koiruuteni kanssa.

Kommentit