Siirry pääsisältöön

Smart testien vertailuja

😁Rapsun Smart Dog pentutestin tulokset saapuivat. Vaikka aina töissäkin sanon, ettei tiimejä saisi ikinä vertailla keskenään niin pakkohan minun oli laittaa koirien tulokset vertailukelpoisilta osiltaan rinnakkain. Tässä vielä linkki Sakkonkin tuloksiin, jos ne kiinnostavat.

 Rapsu (ikä 4,5 kk)Sakko (ikä 6 kk)
KokonaisarvioRapsu kohtaa vieraan testaajan ystävällisesti ja tutustuu vauhdikkaasti uuteen tilaan. Sillä on erittäin hyvä itsehillintä sylinteritestissä. Rapsu lukee täydellisen hyvin ihmisen käsieleitä, mutta katseen suuntaa se ei ymmärrä. Tilaan liittyvä ongelma, V-aita, vaatii Rapsulta jonkin verran aikaa, mutta pentu ratkaisee tehtävän ja hoksaa kiertää, kun alikaan ei päässyt! Rapsu on mahdottomassa tehtävässä enemmän itsenäinen ongelmanratkaisija, mutta siltä löytyy myös ihmiseen tukeutuva ongelmanratkaisustrategia. Sosiaalisen oppimisen tehtävässä Rapsu matkii ihmisen toimintaa, mutta painallukset ovat liian kevyitä eikä pentu siksi saa namiautomaattia toimimaan. Rapsun motivaatio ja keskittyminen testissä ovat erittäin hyvät, ja leikistäkin se innostuu kovasti. Hauska tyyppi! Pennun itsenäistä ongelmanratkaisua ja kykyä omatoimisuuteen kannattaa vaalia erilaisia virikkeitä ja itsenäisiä tehtäviä keksimällä – tai antaa pennun myös keksiä itse! Kyky itsenäiseen työskentelyyn on myös koiran ”moottori”, josta voi olla hyötyä harrastuksissa. Toki on yhtä lailla tärkeää opettaa ja vahvistaa vuoropuhelua ja yhteistyötä ihmisen kanssa. Taito kysyä lupaa erilaisiin tekemisiin ja pyytää ihmiseltä apua tiukan paikan tullen lisääntyvät sitä mukaa, kun kokemusta toimivasta ja selkeästä ihmisen kanssa kommunikoinnista kertyy. Hienosti tällainen oppiminen ja yhteistyö jo näkyikin testin monissa tehtävissä. Luvan kysymisen lisäksi koiran voi myös opettaa tekemään omia valintoja, mikä parantaa koiran hyvinvointia ja suhdetta ohjaajaan vielä yhden askeleen lisää. Sakko on erittäin avoin, riehakas ja ystävällinen koira, joka tutustuu vauhdikkaasti uuteen tilaan. Sakko on hyvin motivoitunut tehtävistä ja keskittyy hyvin. Sakko on tyypiltään erittäin itsenäinen ja hyvin sinnikäs työskentelijä, jolla on taipumus kiihtyä nopeasti. Koiralta löytyy myös impulsiivisuutta. Kaikki nämä ominaisuudet tekevät siitä innokkaan ja ”ainavalmiin” harrastuskoiran, mutta samat ominaisuudet voivat johtaa myös ongelmiin esim. hallinnan kanssa. Tämäntyyppisen koiran kanssa lähtisin vahvistamaan voimakkaasti ihmisen kanssa yhteistyössä toimimista, eli yksinkertaisesti esim. katsekontaktin opettamista ja sitä, että koiralta odotetaan katsekontakti ennen ulkona irtipääsemistä, uloslähtemistä, ruoan antoa jne. Sakon olisi hyvä oppia, että ihmisen kautta se voi myös saavuttaa asioita, tällä hetkellä Sakko luottaa täysin omiin kykyihinsä. Sakolle kannattaa opettaa myös rauhoittumista, ja koska sillä on taipumus kiihtyä ja haukkua, kannattaa muistaa, että koiran on vaikea oppia mitään kiihtyneessä tilassa, ja siten kaikessa uuden opettamisessa Sakon olisi oltava ”sopivan ” rauhallisessa vireessä.
Sakolle sopiva harrastuslaji on ehdottomasti jotain itsenäistä, se käy Sakolta hyvin luontaisesti. Tälläisia lajeja ovat mm. nosework, jäljestys. 
SUHTAUTUMINEN VIERAASEEN IHMISEEN – ARKUUS-ROHKEUS 
Rapsu vastaa ihmisen tarjoamaan kontaktiin. Se hyväksyy vieraan ihmisen, mutta ei osoita suurta kiinnostusta vierasta ihmistä kohtaan. 5/7.

Sakko suhtautuu vieraaseen ihmiseen ylitsepursuavan ystävällisesti ja avoimesti – koira on hyvin avoin ja sosiaalinen vieraita ihmisiä kohtaan. 7/7
AKTIIVISUUS, TILAAN TUTUSTUMINENRapsun Fitbakr aktiivisuuden keskiarvo koko testin ajan oli 35. Rapsu on erittäin aktiivinen, juoksee, tutustuu koko huoneeseen. 5/5.Sakko on aluksi erittäin aktiivinen, tutustuu koko huoneeseen juosten. Sakon Fitbark
aktiivisuus koko testin ajalta oli 48, mikä on keskimääräisen pennun aktiivisuustaso
testissä. 5/5
ITSEHILLINTÄRapsulla on erinomainen itsehillintä ja impulssikontrolli sylinteritestissä. Sylinteritestissäkoira toimii siten kuin se juuri oppi edellisessä osiossa (nami otetaan avoimesta päästä)eikä palkkio näköärsykkeenä häiritse koiraa. Aikaisemmissa tutkimuksissa koirilla sylinteritestin onnistumisprosentti on ollut keskimäärin 79 % ja susilla 77 % - Rapsulla tämä oli 100 %.Palkkio näköärsykkeenä häiritsee Sakkoa jonkin verran – sylinteri testissä koira tökkäsi muutaman kerran läpinäkyvään lasiin ennen kuin koetti juuri oppimaansa taitoa ottaa ruoka sivusta. Aikaisemmissa tutkimuksissa koirilla sylinteritestin onnistumisprosentti on ollut keskimäärin 79% ja susilla 77% - Sakolla tämä oli 60%.
ELEETRapsu lukee ihmisen kommunikointia keskimäärin erittäin hyvin saaden 83 % oikein ELEET-osiosta. Hyvin harva pentu yltää täysin virheettömään suoritukseen tässä osuudessa. Testi vaatii myös hyvää keskittymiskykyä, ja koirallasi on myös tämä ominaisuus vahvana. Rapsu lukee erehtymättömän hyvin molempia käsieleitä (100 %), kun taas pelkkää katsetta se ei ymmärrä (valitsee koko ajan saman puolen, jolloin saa 50 % oikein).Sakko ymmärsi ihmisen eleitä keskimäärin kohtalaisen hyvin saaden 67% oikein. Sakko luki yhtä hyvin käden vihjettä sekä katsetta.
ONGELMANRATKAISU - V-AITARapsulle tehtävä tuotti hieman vaikeuksia, mutta koira ratkaisi sen kolmen minuutin
määräajan puitteissa (131 sekunnissa). Sitä ennen koira yrittää ratkoa tehtävää lähinnä kaivamalla lattiaa palkkion lähellä.
Sakko ei ratkaissut V-aita tehtävää 3 minuutin määräajassa. V-aita tehtävä mittaa paitsi ongelmanratkaisua, mutta myös impulssikontrollia – koiran on lähdettävä poispäin palkkiosta saadakseen sen. Tämä on erityisen vaikea koirille, joiden on vaikea hillitä impulssejaan. Koira jumittui testissä aidan viereen lähelle palkkiota, josta sen oli hankala irtautua. Sakko kiihtyi ja alkoi haukkua. Voimakas kiihtyminen hidastaa
ongelmanratkaisua, eikä Sakko kiihtyneessä tilassa kyennyt ratkomaan tehtävää.
ONGELMANRATKAISU - MAHDOTON TEHTÄVÄRapsu pyrkii ratkaisemaan mahdottoman tehtävän enimmäkseen itsenäisesti (64 %).
Koiralla on kuitenkin molemmat ongelmanratkaisustrategiat käytössä, sillä se pyytää myös ihmiseltä apua ratkaisuun (36 %). Rapsu on sinnikäs: ajasta 0 % koira tekee muuta.
Sakko pyrkii ratkaisemaan mahdottoman tehtävän pelkästään itsenäisesti (100% ajasta) eikä vilkaisekaan ihmisiin. Koiralla on käytössä tässä vain yksi strategia ratkaista ongelma.
Sakko on myös erittäin sinnikäs työssään, mikä on hyvin poikkeuksellista pienelle pennulle – se ei hylkää tehtävää missään vaiheessa.

Rapsu oli nuorempi kuin Sakko tämän testin tehdessään, mutta kyllä nuo testissä havaitut erot on havaittu ihan arjessakin. Kaikkeen sitä ihminen rahansa laittaakin, kun testin tulokset eivät yllättäneet! 😂

Tässä Sakko v-aita tehtävän parissa. 

Kommentit