Siirry pääsisältöön

Kouluttamisen haasteista

😊 Montakohan kertaa olen kirjoittanut kouluttamisen haasteista sekä täällä blogissa että Facebookissa. Kuinka olen tuskaillut sen kanssa, etten löydä yhteistä säveltä Sakkon kanssa. Useasti, sen vannon.

Nyt, kun on vietetty aikaa täällä möksällä ja on olevinaan sitä ylimääräistä aikaa, olen alkanut opettamaan Rapsulle uusia temppuja. Olen törmännyt ihan toisenlaiseen haasteeseen kuin Sakkon kanssa. Rapsu on miellyttämisen haluinen, palkaksi kelpaa niin lelu, nami kuin kehu ja jaksaa toistaa kerta toisensa perään. Rauhoittuminen harjoitteluun on Rapsulle isoin haaste. Koirassa on virtaa kuin duracell paristossa ja nopeutta riittää. 

Mutta kun tekemisen meininki saadaan päälle, Rapsu on nopea oppimaan. Hoksottimet on kaverilla kohdallaan. Jaksan kerta toisensa jälkeen hämmästellä sitä, miten nopeasti koira hoksaa, mitä odotetaan tekevän. 

Eilen illalla (11.7.2020) otetussa videossa näkyy mielestäni Rapsulle tyypillinen nopeus ja jossain määrin liioitteleva toteuttaminen. Esimerkiksi "koske" tarkoittaa helposti sitä, että kuonolla tökötään nopeasti ja uudestaan, jos palkkaa ei ala kuulumaan. "Boxi" taas tarkoittaa useinmiten tosi nopeaa boxiin syöksymistä, joskus ihan hypäten ja äkkiä pää boxin reunaan. Tämä toimii yllättäen kaupunkikodissa sekä vanhalla kuljetusboxilla kuin näyttelyhäkillä. Boxi on siis joku paikka, jossa on seinät ja katto. Itseni on vähän vaikea hahmottaa, miksi Rapsu tulkitsee nuo kaikki boxiksi, mutta minullehan se on helpotus, kun ei tarvitse olla kolmea eri käskyä. Tarkoituksenani olisi opettaa Rapsu menemään boxiin vieraiden ihmisten tullessa, jotta ensi kohtaaminen tapahtuisi hallitusti. 


 "Maahan" ei näy videolla, mutta on selkästi temppu, jonka tekee erittäin liioitellusti. Leuka suorastaan tömäytetään lattiaan ja kärsimätön katse seuraa perässä. Eilen totesin myös sen, ettei Rapsulle ole opetettu ollenkaan sellaisia perinteisiä "kaikkien koirien käskyjä", joita ihmiset yleensä pyytävät koiria tekemään, kuten tassu tai istu. "Istu" käskyä on kyllä jo hetki harjoiteltu, mutta jostain syystä istuminen ei ole Rapsun bravuuri. Sen oppiminen on haastavaa, koska "maahan" on erittäin vahva ja tarjoaa sitä aina, jos on epävarma, mitä halutaan. Eli haasteena on opettaa "maahan" pois oletustoimintona. 

"Tassun" opettaminen voi olla haasteellista, koska Rapsuhan ei pidä yhtään siitä, että tassuihin kosketaan. Eilen illalla ajattelin, että mahtaisiko mallioppia Sakkolta, jolle on opetettu sekä "tassu", "toinen" että "yläfemma". Myös "vilkuta" on ollut työn alla Sakkon kanssa mutta mitään näistä ei ole tullut harjoiteltua Rapsun kanssa. Olen ehkä turhaan itse pelännyt tarttua näihin tassuun liittyviin käskyihin, joten ehkä laitan ne to do -listalle seuraavaksi. 
 
Minulla on tällä hetkellä trackeri, jolla seuraan, miten nopeasti Rapsu näitä käskyjä omaksuu. Mitään tavoitteita ei sinänsä ole, mutta mukava seurata, miten tämä Rapsu Papsu "Koko Jamppa" tässä kehittyy. Omaa laiskuutta, etten ole aikaisemmin tarttunut kakarakoiran kouluttamiseen tosissani. 

Kommentit