Siirry pääsisältöön

Sinnikäs suoriutuja

Kun Sakko aikanaan kävi SmartDog pentutestissä en aavistanut, mitä kaikkea se meille kertookaan ja mitä opitaan matkan varrella. Kuinka paljon voikaan koira muuttua ja kieltämättä pohdituttaa, kuinka paljon niistä muutoksista on saavutettu "koulutuksella" ja kuinka paljon on koiran oman luonteen kehittymistä.

Jo tuolloin pentutestissä puhuttiin, koska voisi olla sopiva hetki testata Sakko myöhemmin uudestaan ja tuolloin puhuttiin noin kahden vuoden iästä. Vaikka testi on kallis (tänään kun tarkistin, niin SmartDog Kognitiotestin hinta on 198 €), niin luulen silti käyttäväni Sakkon testissä uudestaan saadakseni mitatun tuloksen ja uuden arvion koiran vahvuuksista ja luonteesta.

Sakko luotti pentutestissä täysin omiin kykyihinsä eikä pyytänyt minulta apua. Seuraavassa pari poimintaa Pentutestin raportista - ensimmäinen yhteenvedosta ja toinen ns. mahdottoman tehtävän osalta.

Sakko on tyypiltään erittäin itsenäinen ja hyvin sinnikäs työskentelijä, jolla on taipumus kiihtyä nopeasti."

"Sakko pyrkii ratkaisemaan mahdottoman tehtävän pelkästään itsenäisesti (100% ajasta) eikä vilkaisekaan ihmisiin. Koiralla on käytössä tässä vain yksi strategia ratkaista ongelma. Sakko on myös erittäin sinnikäs työssään, mikä on hyvin poikkeuksellista pienelle pennulle – se ei hylkää tehtävää missään vaiheessa."


Pentutestissä ongelmanratkaisua mitattiin kahdella testillä. Toinen tehtävä oli ns. V-aita tehtävä, jossa Sakkon olisi pitänyt osata kiertää v:n muotoon tehty verkkoaita, jonka kärjessä oli herkkuja. Tässä kyseisen kohdan arviointi raportista:

"Sakko ei ratkaissut V-aita tehtävää 3 minuutin määräajassa. V-aita tehtävä mittaa paitsi ongelmanratkaisua, mutta myös impulssikontrollia – koiran on lähdettävä poispäin palkkiosta saadakseen sen. Tämä on erityisen vaikea koirille, joiden on vaikea hillitä impulssejaan. Koira jumittui testissä aidan viereen lähelle palkkiota, josta sen oli hankala irtautua. Sakko kiihtyi ja alkoi haukkua. Voimakas kiihtyminen hidastaa ongelmanratkaisua, eikä Sakko kiihtyneessä tilassa kyennyt ratkomaan tehtävää."



Nykyään ei ole ollenkaan tavatonta, kun Sakko kohtaa haasteen, jossa ei onnistu heti ensimmäisellä kerralla, jää hän maahan makaamaan ja katsoo meitä. Leikittäessä namien etsimistä voi tulla eteen tilanne, jossa nami on piilossa paikassa. johon ei yllä kurkottamatta. Ensin kurkottaa varovasti, sitten kääntyy meitä kohti ja odottaa hetken, joskus jopa vingahtaa. Yrittää kyllä yleensä sitten vielä itse, jos sanomme jotain, mutta monesti jää odottamaan apua. Avuksi toisinaan riittää se, että menee viereen. Tässä on siis valtava muutos tuohon pentutestiin verrattuna.

Sinnikkyyttä kyllä riittää edelleen. Joskus möksän pihalla intoutuu kaivamaan esiin puiden juuria ja vetää niitä hampaillaan hyvinkin sinnikkäästi, joskus jopa onnistuen. Mutta tuossakin toiminnassa on sellainen muutos, että vähemmän käyttää ääntänsä ja haukkumisen sijaan murisee ja ärisee.

Haukkuminen on muutoinkin vähentynyt aivan murto-osaan pentuajasta. Siinäkin tapahtui muutos aivan yllättäen syksyllä. Aiemmin haukkui sekä sisällä että pihalla. Nykyään haukahtaa todella harvoin sisällä ja pihallakin enää vain esim. ärhennellessään haravalle tai lumilapiolle.

Siinä missä tyttäreni Pyry (keeshond) tulee vastaan haukahdellen, Sakko tulee vastaan iloisesti hyppien mutta ei hauku. Juuri pari päivää sitten kävivät möksällä meitä tervehtimässä ja kiinnitin tähän huomiota.

Kaiken kaikkiaan siis melkoisia muutoksia havaittu päivittäisessä käyttäytymisessä ja siksi kiinnostaisi teettää testi uudestaan "aikuiselle" koiralle. Ehkä laitan toukokuun kesälomarahoista talteen tuon verran ja menemme Sakkon kanssa uudelleen testiin syksymmällä.

Kommentit