Siirry pääsisältöön

Koirien CV

😘 Omaa CV:täni päivitän tavan vuoksi aika ajoin. Kun ei koskaan tiedä, pomppaako silmille joku hieno työpaikka, johon haluaisi hakea. Vaikka välillä sitä miettii, että voisiko näillä vuosilla löytää jotain, minne kelpaisi. Sanoo hän, joka viimeksi vaihtoi työtä 4 kuukautta sitten. Mutta tänään eittämättä 4 kuukautta vanhempi ja joka päivä lähempänä eläkeikää, johon vielä hurjat 13 vuotta.

Tänään tuli puheeksi Sakkon kasvattajan kanssa koirien LTE- ja MH-tulokset. Miten niillä tuloksilla on merkitystä jalostusvalinnoissa ja miten LTE antaa enemmän informaatiota kuin MH. Keskustelun tohinassa hän totesi, että KoiraNet = CV.

Totta. KoiraNetistä löytyvät koirien näyttely- ja koetulokset sekä kaikki ansaitut sertifikaatit ja tittelit. Niistä voi kasvattajat tehdä johtopäätöksiä jalostusvalintojen suhteen. Mutta olen useamman kasvattajan kuullut sanovan, että haluaa uroksen nähdä omin silmin ja monet ovat sanoneet, että haluavat nähdä uroksen nimenomaan kotioloissa. Okei. Siis eräänlainen työpaikkahaastattelu.

Meillä ihmisillä ei useinkaan pelkkä CV riitä siihen, että pääsee työpaikkahaastatteluun. Yleensä CV:n lisäksi lähetetään vapaamuotoinen hakemuskirje, tai nykyään näkee myös esittelyvideoita pyydettävän. Ja sillä kirjeellä (tai videolla) herätetään kiinnostus, ei yleensä CV:llä. Tai ehkä joku työnantaja voi sitä CV:täkin tuijotella ja tehdä valintoja pelkästään niiden perusteella. Huh, kerran olen ollut mukana rekrytointiprosessissa ja voin kertoa, että luettuani reilusti yli 20 CV:tä alkoi pienikin luovuuden hiven niissä tuntumaan sinfonialta sielussa. Suurin osa oli hyvin puista luettavaa.

Jo kauan työelämässä olleena CV tuppaa tulemaan helposti liian pitkäksi ja nykyään joudun jo miettimään, mitä työkokemusta painotan. Sama on koulutusten suhteen, kun jossain vaiheessa jäi opiskelumoodi päälle enkä osannut lopettaa. Kaikilla tutkinnoillani ja sertifikaateillani ei ole samaa arvoa eri työpaikkoja hakiessa. Hakemuskirjeitä olen lähettänyt hyvinkin erilaisia, yhden kerran laitoin mukaan työhistoriaani kuvaavan piirrustuksen. Pääsin sillä haastatteluun, mutta tie toppasi siihen. CV:tä en ole vieläkään saanut omaa silmää miellyttäväksi, joten sen päivitys on jälleen kerran to do - listallani.

Juuri koulusta valmistunut joutuu tietenkin painottamaan opintojaan, opinnäytetyötään ja harrastuksiaan. Eli koirilla juurikin tuo KoiraNetistä löytyvä perustieto. Kun työuraa kertyy, alkaa CV:lle tulemaan pituutta. Jalostuskoiralla työuraa voisivat näyttely- ja koetuloksien lisäksi kuvata KoiraNetistä löytyvät "pentueet" tieto. Ja KoiraNettiin sukeltamalla löytää lisätietoa jälkeläisistä. Nehän käyvät hyvinkin työnäytteistä. Eräänlainen portfolio aikaansaannoksista.

Suomikin on sen verran iso maa, että joskus sen mahdollisen uroskoiran luo voi olla hyvinkin pitkä matka. Voisiko tästä nyt jotenkin jalostaa ajatusta ihmisten maailmasta ja ryhtyä tekemään koirista esittelyvideoita tai hakemuskirjeitä tai mairittelevia blogeja? Kaunistelun riski siinä tietenkin on olemassa eikä sata varmasti ikinä korvaa sitä, että näkee toisen elävänä omin silmin.

En olekaan aikoihin tehnyt YouTube videota. Ehkäpä seuraavaksi ryhdyn laatimaan Sakkolle mainosvideota. Tai perustan uuden blogin, jossa paukutan vain kaikkia hyviä juttuja, mitä meille tapahtuu. Tähän astihan olen surutta jakanut ilot ja murheet, haasteet ja onnistumiset.

Mainosmateriaalia odotellessa pakko laittaa tähän tämän päivän arvostelu Lahdesta. Itseäni on jaksanut hymyilyttää tuo "Vahva uros, jolla vähän vähemmänkin päätä riittäisi." Kasvattaja tuumasi, että oikeampi ilmaisu olisi varmaan ollut vähemmän kalloa. Ei tuo vallan väärässäkään ole, mutta sanavalinta särähti omaan korvaan. Tähän arvosteluun on hyvä päättää tämän vuoden näyttelyt.PS.
Kuinka saatoinkaan unohtaa niinkin tärkeän asiat kuin PEVISAssa mainitut terveystulokset. Nehän myös löytyvät KoiraNetistä. Kasvattajan sanoja lainaten: koira koostuu kolmesta asiasta - terveys, luonne ja rakenne.

Kommentit