Siirry pääsisältöön

Ei nimi koiraa pahenna

Meiltä kysytään usein, miten ihmeessä päädyimme antamaan koirallemme nimeksi Sakko. Kun siinä on negatiivinen vaikutelma, sanovat toiset. Jotkut taas sanovat, etteivät olleet edes ajatelleet nimen ja rangaistuksen yhteyttä.

Näin kertoo Wikipedia:
Sakko on rahallinen rangaistus rikoksesta. Sakotetun on maksettava sakkona tietty rahamäärä valtiolle. Suomessa on kaksi sakkotyyppiä: ansiotulojen mukaan määräytyvä päiväsakkoja kiinteämääräinen rikesakko. Niin sanottu pysäköintisakko eli oikeammin pysäköintivirhemaksu ei ole sakko eikä rikosoikeudellinen seuraamus, vaan kuuluu hallinto-oikeudellisenseuraamusjärjestelmän piiriin.

Sakkon nimen takana on tarina.

Kun oli tehty päätös, että meille tulee heeler pentu, palloteltiin, kummasta pentueesta: Suomi 100 S -pentueesta vai Mercedes A -pentueesta. se meidän pentu tulisi. Nimen pohdinta oli tiukkaa ja kun vielä päivää ennen pennun kotiintuomista me luulimme saavamme Pinpoint Saunatontun, pennun nimeksi oli valittu Sokka. Niin hihiteltiin sille, että saadaan möksällä huudella "Sokka irti". Ja möksällehän aina yksi Saunatonttu mahtuu.

Kasvattaja sitten yllättikin meidät, ja halusi antaa meille Aragonin. Eihän se minun ajatusmaailmaani sopinut, että Sokka olisi annettu nimeksi, koska pentuhan oli eri. Niinpä sitten lähdimme ajelemaan möksää kohti koiranpentu nimeä vailla sylissäni. Mercedes pentue, joten onhan pennun nimen nyt sitten jotenkin viitattava autoiluun. Ja yhdessä mutkassa se sitten tuli: Sakko. Kumpikaan meistä ei ole koskaan saanut sakkoja, joten kyllähän jokaiseen autotalouteen yksi Sakko tarvitaan. Siinä se sitten oli.

Joku kysyi minulta, ettemmekö muka olisi koskaan saaneet edes pysäköintisakkoa. Kyllä olemme, mutta kuten edellä olevassa Wikipediasta lainatusta tekstissä kerrotaan, kyseessä onkin pysäköintivirhemaksu - ei siis sakko.

Sakkon (huomatkaa taivutus - ei sakon vaan Sakkon) nimestä tulee edelleen ihmettelyjä. Itseä ne jo huvittavat. Useimmat myhäilevät myöntäen kun sanon, että on melko varmaa, että nimikaimaa ei joka koirapuistossa ole. Saa ihan rauhassa huudella omaansa ja korkeintaan toiset koiranomistajat katsovat pitkään. "Hulluhan ton täytyy olla, kun sakkoja huutelee itelleen."

Sakko on meille rakas eikä meidän mielestä hyvää nimeä kannata pilata negatiivisilla ajatuksilla. Ja voinhan sen kertoa, että olen vakavissani miettinyt, että Sakkolle pitää saada heeler-kaveri kotiin ja mikäs sen parempi nimi kuin Rike. Pilkettä silmäkulmassa pitää olla.

Hetken aikaa meillä oli Sakko alue, jonne pääsi rauhoittumaan. 


Kommentit